Kuba to nie tylko wyspa usłana przepiękną, tropikalną przyrodą, ale także kraj z bogatą, szalenie interesującą kulturą i historią, pełen zabytków wpisanych na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Spędzając na niej urlop można wspaniale wypocząć, poznając jednocześnie zupełnie inne tradycje, odkrywając nowe smaki i bogactwa natury.
Hawana
Stolicą Kuby jest Hawana, obowiązkowy punkt na trasie podróży każdego turysty! Mieszka w niej blisko 3 miliony Kubańczyków. Tworzą ją cztery najważniejsze dzielnice: Miramar, Vedado, Centrohavana i Havana Vieja. Każda z dzielnic jest niezwykle charakterystyczna. Od luksusowej Miramar, w której skupione są najlepsze hotele, rezydencje jak również większość ambasad, poprzez Vedado słynącą z bogatego życia nocnego i Centrohavane, w której znajduje się Park Centralny z muzeami, baletem i innymi zabytkowymi budynkami, aż po Havana Vieja nazywaną Starym Miastem. Ostatnia z wymienionych dzielnic jest najbardziej komercyjną częścią stolicy, w której znajduje się słynny bar Hemingwaya.
Kubańska muzyka
Buena Vista Social Club to najsłynniejszy zespół, a także klub muzyczny na Kubie. Popularny w latach 40-60-tych, a następnie 90-tych. Historia powstania klubu wiąże się z tradycyjnym kubańskim stylem son, stworzonym przez niewolników amerykańskich i kolonistów hiszpańskich, który stał się inspiracją dla mambo, cha-cha i salsy. Zespół stworzony przez muzyków grających w klubie nagrał płytę, a na podstawie historii jego powstania stworzono film o takim samym tytule „Buena Vista Social Club”. Muzyka ta była na tyle charakterystyczna i klimatyczna, że w niedługim czasie stała się rozpoznawalna na wszystkich kontynentach.
Smaki Kuby
Podróżując po Kubie można zasmakować prawdziwej kubańskiej kuchni, którą charakteryzują aromatyczne przyprawy, sycące dania i zdrowe składniki. Kuchnia kubańska łączy ze sobą tradycje kulinarne Hiszpan, Indian i Afrykanów. Podstawowym produktem jest ryż, który dodawany do fasoli tworzy ulubione danie wszystkich Kubańczyków. Kuchnia kubańska bazuje przede wszystkim na rybach i owocach morza, które są najlepsze w tej części świata.
Mięso w diecie występuje dość rzadko i przeważnie jest to wieprzowina albo drób. Wołowina jest trudno dostępna. Ponadto w kubańskiej kuchni króluje malanga (żółtosocza), a także ziemniaki w postaci słodkich batatów. Wartą zapamiętania ciekawostką jest, iż to właśnie z Kuby dotarł do Europy pierwszy ziemniak! Wspaniałe i niezwykle popularne są również soki wyciskane ze świeżych, aromatycznych owoców, w które Kuba obfituje.